Notiser från DN

Standard

Jag har tittat lite grann i dagens tidning.

1. Hitler.
Hitler nominerades en gång till Nobels Fredspris av Erik Brandt, fast menat ironiskt. Andra som fått Nobels fredspris inkluderar:

Nathan Söderblom (1930), för sitt arbete med att involvera kyrkan inte bara i ekumenisk enhet, utan också för världsfreden. Fram tills dess hade kyrkan/de religiösa som vi alla vet stått bakom mer eller mindre alla krig sedan tidernas begynnelse. Tyvärr var Söderblom protestant, varför katolska kyrkan inte lyssnade på honom, och fortsatte att motverka världsfred genom att t.ex. stödja Franco tills hans död, och egentligen fram till dessa dagar.

Henry Kissinger (1973), för att han hade den goda smaken att förlägga krig och fascistiska statskupper till små, i stort sett okända, länder långt borta, så att man som svensk inte behöver genomlida omaket av att störas av blodiga bilder vid frukosten.

Moder Teresa (1979), som visade en gång för alla att ett enkelt sätt att minska de fattigas lidande är att helt enkelt låta dem dö. Visst kanske skolmedicin hjälper för stunden, men det förbereder ju inte den lidande för Guds Rike. Varför katolska kyrkan inte helt enkelt löper linan ut och dödar alla barn så att de kommer till himmelen fortare övergår mitt förstånd. Förmodligen är det för att de då inte skulle ha några barn att våldta. Men de skulle ju kunna ha liken kvar, och bara frysa in dem och tina vid behov…?

Dalai Lama (1989), för att genom en rad publikationer om hur man blir en bättre och lyckligare människa genom att tuanka glada tankar och le åt främlingar har lyckats få hela västvärlden att liksom glömma bort att han egentligen är en religiös fundamentalist som tillhör en kult som vill upprätta ännu en diktatur där ledaren är en gud.

Barack Obama (2009), för att han oavsett var han föddes, åtminstone inte var George Bush.

EU (2012), för att de hittade på ett snillrikt sätt för att förhindra att Tyskland invaderar Polen igen, genom att helt enkelt låta tyskarna köpa de länder de vill ha. Inget ont om tyskar i allmänhet, men man behöver inte vara mycket konspiratorisk för att binda ihop det faktum att Angela Merkel är ledare för det Kristdemokratiska partiet i Tyskland, och att det nu tydligen sitter nazister i Greklands riksdag.

Det verkar, på det stora hela, som att det skulle behövas en ny Erik Brandt, men om Nobelkommitten inte förstod ironi 1939 lär de ju inte förstå det nu heller.

2. Monopol.
Akademibokhandeln och Bokia får gå samman! Konkurrensverket har inga problem med det, sägs det. Samtidigt undrar man ju om inte samma människor — läs: Centern (vad skulle vi ha dem till, nu igen?) och Volkpartiet — som tycker att det är motbjudande att alla har tillgång till medicin bara från en källa (1) också borde tycka att det är lite hemskt om böcker bara går att köpa från ett företag (2).

Eller nej, vem försöker jag lura, egentligen. Det jag skrev ovan hade ju varit sant om vi hade haft en utbildningsminister eller skolminister eller vad han nu är som verkligen ville att folk (och speciellt barn) skulle läsa. Det är det ju egentligen ingen i regeringen som vill, det är därför de har genomfört inte mindre än 69 ändringar i sekretesslagstiftningen på tre år

Själv köper jag alla mina böcker via Amazon, för det är ju som bekant också namnet på en legendarisk stam av sexiga krigarkvinnor, och någon gång, hoppas jag, måste de ju packa fel… Vet inte hur jag ställer mig till att de skar bort ena bröstet för att kunna skjuta pilbåge bättre, dock. Det måste ju se konstigt ut, speciellt med den tidens kirurgiska hygien, men å andra sidan är det ju tilltalande med självuppoffrande för det allmännas bästa.

3. Snuset.
Ewa Björling, som flera år i rad har vunnit priset för att vara den riksdagsledamot som mest ser ut som en transvestitisk Fredrik Alsgren, hotar nu med “krig” för att vi ska få tillverka snus i alla de smaker och sånt som det bara går. Jag snusar inte själv, men extrapolerar från t.ex. mjölk att de smaker som finns är choklad, jordgubbar, och banan, förutom då vanilj, eller “classic” som det heter på fackspråk. 80% av smakerna ska visst försvinna, sägs det, med jag gissar att åtminstone “classic” kommer att finnas kvar.

Är inte det här dråpligt? Istället för att skicka fram någon som har ansvar för hälsofrågor, t.ex. Maria Larsson eller Ulf Kristersson (mannen som ser ut som skurken i en julkalender), så skickar de fram en utbildad tandläkare till att försvara Sveriges (eller snarare Swedish Matchs) hävdvunna rätt att fräta bort tänderna utan att det ska smaka illa. Det säger sig ju självt. Skulle jag varje morgon gurgla med salpetersyra, nog tusan skulle jag vilja ha t.ex. pepparmintssmak på den, istället för vad nu salpetersyra smakar. Äckligt, säkert.

Nu kommer det säkert krypa fram nån smartskalle och tycka att om man inte har en affärsidé som kan anpassa sig till krav på att till exempel inte ge folk cancer i hela munnen, så kanske man inte ska ha en affärsrörelse, men den gubben går inte. Det finns säkert massor av studier där Swedish Match visar med all önskvärd tydlighet att deras produkter inte alls ger cancer, utan att sambandet snusa = cancer beror på något annat. T.ex. snusare är ju ofta raggare, och de håller ju på med fruntimmer och lyssnar på 50-tals-rock. Det är väl allom bekant att sånt visar på ett syndigt leverne, som i sig leder direkt till cancer. De flesta som spelade rock på 50-talet är ju till exempel döda, och om inte det är bevis på ett tydligt samband — helt oberoende av snus — så vet jag inte vad som skulle vara det.

Nej, mer sådant här. Fler moderater som visar öppet att de är köpta av näringslivet, och skiter fullständigt i hur arbetarklassen tar sönder sig själva, bara man kan ta betalt för det. Vilka tror EU att de är? Ni ska få se, det börjar med att de förbjuder självpåkallad cancer i munnen, och plötsligt står vi en dag där, och får inte längre hålla på med något typiskt svenskt, som våldtäkt inom äktenskapet, ha mysiga lampor i fönstret, eller du-reformen.

Istället för att, ja, jag vet inte, sköta sitt jobb och se till att det finns jobb, bra skolor, sjukvård och så vidare, så är ju rätten att få sälja snus med körsbärssmak en fajt värd att ta upp! Heja, Ewa Björling!

4. Arken.
En holländare har byggt en kopia av Noaks ark.

Min första tanke var: Varför frågade inte den som tog bilden och lovordade arbetet om det verkligen är så att alla ca. 18000 arter havslevande fiskar får plats inne i hans ark, precis som de måste ha gjort på Noaks tid. Finns det rum för två vardera av alla ca. 60.000 arter vivlar i världen, samt deras olika värdväxter (vilka inkluderar flera store träd, som t.ex. Redwood, som måste hållas levande under hela seglatsen)?

Massor av sådana frågor väcktes, men sedan slog det mig att jag ju ser på det hela med fel ögon. Killen är religiös, fick en mardröm om en översvämning, och bestämde sig för att bygga en ark, rimligen enligt guds instruktioner, eftersom det inte, om jag minns rätt, går att utläsa hur Noak byggde sin ark, eller ens hur stor den var.

Med andra ord: gud informerade honom i en dröm att han tänkte sänka Holland ner i vattnet, vilket väl är ett nog så realistiskt scenario, jämfört med de andra sagorna i bibeln, och Johan Huiber passade på, inte att börja samla ihop ett par av alla djur i världen för att ta dem med sig i arken nästa gång gud vill visa vem som egentligen har störst penis, men väl att se till så att arken har en restaurang.

Äntligen en kreationist som är ärlig med att kristendomen bara är ett sätt att bli rik på de dummas bekostnad. Om alla kristna var lika öppna med det som Johan Huibers är, skulle det inte finnas så många kristna.

Så egentligen kanske man borde nominera Johan Huiber till Nobels fredspris? (3)


(1) Förutom “alternativmedicin”, också känt som “vatten och magi”, då.
(2) Förutom den sorts böcker som säljs på t.ex. Hemköp, då. Det är väl inte en allt för magstark gissning att t.ex. Frank Anderssons spökskrivna memoarer “Sanningen om Lögnerna” har ett likartat förhållande till ordet “literatur” som “homeopati” har till “medicin”.
(3) Åh, vilket passande sätt att binda ihop det hela och få det att se planerat ut!

Advertisements

28 responses »

 1. Man kan ju också fundera på om två av varje djur verkligen är lämpligt, kanske dags att uppdatera sig? Bottle-neck-effect anyone?

 2. Även om jag inte direkt vill ha med mig Björling till en öde ö så är det bäst att tillämpa Björklund-principen på det ärans fät Tonio Borg – dvs gör tvärtemot det han säger så blir det förmodligen rätt.

  Man kan diskutera hur viktigt det är med olika smak på snus. Fram till 1995 eller så klarade man sig med en smak (salt snarare än vanilj), men att kräva höjd tobakshalt torde rimligen gå emot alla typer av folkhälsoargument?

  Jag har inte analyserat kvaliteten hos oberoende undersökningar, men det står klart att munhålecancer är långt sällsyntare i Sverige än på andra ställen. Jag är fast övertygad om att EU:s snusmotstånd inte grundar sig i oro för vår folkhälsa, utan påtryckningar från cigarrettlobbyn.

  Emellertid är allt tobaksbruk självklart helt onödigt och dessutom tveksamt ur hållbarhetsperspektiv. Själv ska jag sluta snusa innan första juni är det tänkt. Det blir inte det minsta roligt 🙂

  Arkens storlek anges i gamla testamentet till 300 x 50 x 30 cubits dvs 135 x 22,5 x 13,5 meter

  • Har du inte slutat snusa flera gånger tidigare?

   Jag kan inte se hur det går emot folkhälsoargument. Gör det så dyrt att röka och snusa att bara de rike har råd, det är ju ändå bara de som ska ha råd med sjuk- och tandvård i AllianSSens framtidsscenario.

  • Dessutom: eftersom de rika inte behöver betala vanlig skatt i framtiden, så blir ju en snus-och-cigarett-skatt det ända sättet att komma åt dem.

   • Jodå, jag har slutat många gånger, men den här gången finns det bättre incitament.

    Märk väl att jag talar om objektiv folkhälsa, inte retoriskt sarkastisk sådan. Låt oss anta att snus är skadligt. Skadeeffekterna beror rimligen på något som finns i tobak. Att höja halten tobak i snus ökar rimligen också skadligheten? Jag ägnar mig inte särskilt ofta åt att läsa EU-relaterade nyheter, men jag tycker mig märka att det är en god indikation på ugglor i mossen när man från EU-håll angriper en eller annan svensk produkt av folkhälsoskäl (snus är hemskt, Kalles kaviar är för salt, saltlakrits innehåller för mycket salmiak osv osv), eftersom man resten av tiden verkar tillämpa laissez faire av sällan skådat slag. För när Sverige vill behålla nåt av folkhälsoskäl (t.ex. alkoholförsäljnings- eller apoteksmonopolet) då är det ett otillåtet handelshinder.

    1997 höjdes tobaksskatten i Sverige med ungefär 60% vilket snarare än att minska rökningen verkar ha ökat gränshandel och smuggling. Efter folkstorm fick man sänka igen året efter.

    Folk är uppenbarligen idioter… Jag misstänker att folk, om man höjer cigarettpriset till 100 pix paketet så kommer folk se det som en statushöjare och gå från hus och hem för att få tag i cigg, så som Englands underklass på 1800-talet la 75% av lönen på att köpa te och vitt bröd för att apa efter överklassens kostvanor, istället för att medelst grovt bröd och öl få i sig någon som helst näring till en lägre kostnad.

    Nu blev det för mycket EU, så det får bli stopp här.

   • Samma observation och analys rörande vitt bröd och te görs intressant nog av Orwell i hans repotagebok The Road to Wigan Pier från 1930-talet.

    Vilka är 2010-talets klassbevarande, överklassemulerande vardagslyxartiklar..?

   • Hur som helst är huvudpoängen att det är oerhört märkligt — eller inte märkligt alls, om man tänker efter — att just detta är den strid regeringen Reinfeldt är beredd att ta.

 3. Jag funderar på om det inte är SUV:en. Överdrivet stora bilar som inte används till det de förefaller lämpade för, terrängkörning och transport av större mängder gods och passagerare.

  Men, med införandet av allmän skolgång (också det från början i England) så tror jag att liknande scenarier på kostfronten undviks i dagsläget. Det närmaste man kommer under 1900-talet är nog cola for babies http://organicclimber.com/2010/12/01/whacky-wednesday-cola-for-babies/ och Nestlés modersmjölksersättning http://en.wikipedia.org/wiki/Nestlé_boycott med skillnaden att te-och-bröd-problemet förefaller självförvållat (eller beror på klassklyftorna) medan Coca Cola- och Nestlé-problematiken beror på tillverkarna själva.

  Vidare googlande visar att jag borde hållit tyst om allmän skolgång. Britter är tydligen envetna: http://www.dailymail.co.uk/health/article-1223173/Malnutrition-epidemic-Thousands-eat-badly-theyre-dangerously-undernourished—hospital-makes-WORSE.html

  Men, den viktiga skillnaden vad gäller maten, tror jag, är att förr käkade Englands överklass demonstrativt gurksmörgåsar med bortskurna kanter för att visa att de hade tid och råd att äta i stort sett näringsfri mat. I dagens Sverige (även om det kan vara fördomar från min sida) är det knegarna som käkar den sämre (och mindre kostnadseffektiva) hämtmaten medan det betecknar status att slänga sig med närproducerat och biodynamiskt odlat.

  Nu kommer jag osökt in på antikens rom där i stort sett samtliga samhällsskikt inhämtade huvuddelen av sin näring i form av gröt och ärtsoppa, men de välbeställda drygade ut med dekadenta banketter där huvudsyftet inte var att få i sig näring utan att äta så dyra saker som möjligt, samtliga maskerade till oigenkännlighet medelst varierande grader av mosighet och förruttnelse samt kopiösa mängder kryddor.

  frågan är också varför jag inte kan skriva så här mycket när jag sitter med mitt examensarbete…

  • Jag tror att du svarade på din egen fråga.

   Annars:
   Ett glas vin (“till maten”, som Joakim Lindengren säger)?
   Resa utomlands på semester (där resmålen rimligen visar vilken klass du troligen tillhör)?

   Hur är det med saker som långkok?

   • Jo det gjorde jag nog.

    Ett glas vin till maten är ju rätt småborgerligt, men man får grotta ner sig i prisklass och behållare för att hitta verkliga klassmarkörer tror jag. Förr var det chansartat huruvida man fick bra årgångar och så vidare, men i dag konstruerar man idealisk odlingsmiljö för det vin man vill åstadkomma och får en jämnare kvalitet, vilket förstås förtar överklassporten.

    Man kan ju beakta spritkultur också – om det är ruset eller smaken man vill åt. Konjak t.ex. betecknar vanligen stil och klass på ett James Bond-aktigt sätt, men det smakar apa om man frågar mig.

    (mina fördomar om knegare och överklass torde således indikera att jag är av medelklass)

    Det där med resmål är intressant. I skenet av ovanstående rad är det icke normativt att jag aldrig varit på Mallorca eller Kanarieöarna (har dock åkt på charter till Kreta och Azorerna, vilket kan tänkas vara fullgod ersättning) Jag har varit i Thailand, men då bodde jag i tält 14 av 17 nätter.

    Långkoket som klassindikator är klurigt eftersom det dels handlar om billigt kött och rustik mat, men också om trendighet, så det får nog bedömas från fall till fall. Man kan väl vara relativt säker på att om man bloggar om långkoket istället för att äta det så är man kanske inte direkt arbetarklass.

   • Jag har varit tvungen att gå in och manuellt godkänna dina senaste kommentarer, Hampus. Vad har du att säga till dgg försvar?

   • Resmål:
    Jag har aldrig varit på charter, aldrig på skidsemester, aldrig (frivilligt) i Thailand, aldrig på Kanarieöarna eller Mallorca, men jag har varit på “kurs” i Tanzania, medan de enda långresorna (utanför fredsprojektet EU) jag gjort på min fritid är till Japan, Norge, och Turkiet. Var placerar det mig?

    Antingen hörde jag det här någonstans för länge sedan, eller också har jag hittat på det själv, men glömt bort det (hur som helst är det här säkert klumpigt parafraserat):
    En bra, men inte ofelbar, tumregel för klasstillhörighet är att ställa sig frågan: “Om det monetära-propertarianska systemet och löneslaveriet skulle avskaffas imorgon, och alla arbeten kunde mekaniseras på ett sådant sätt att ingen skulle arbeta för att överleva, skulle du då vilja jobba vidare på ditt nuvarande jobb?”
    Om du svarar nej, så är det sannolikt att du är arbetarklass.
    Om du svarar ja, så är det sannolikt att du är medelklass.
    Om du svarar att ditt jobb upphör att ha någon som helst innebörd inom den nya paradigmen, så är det sannolikt att du är överklass.

    Jag kan genast komma på flera yrken där detta inte säkert skulle stämma (man kan känna sitt yrkesval till sjuksköterska som ett kall, och vilja jobba kvar ändå, utan att för den skull vara medelklass), men det är ju det som menas med en tumregel. Kommentarer?

    Nu när jag tänker efter undrar jag om jag inte sett argumentet på JREFs forum någon gång, men också då parafraserat från en annan källa.

   • Jag tycker ju i allmänhet all sprit smakar apa. Det tycks vara något i själva spritdelen som jag ogillar, för när Nicklas bjöd på alkoholfritt vin på sin disputation så hade jag inga problem med det. Alkoholfri öl är dock bara ett sätt att få den där kväljningssmaken öl har utan att bli full och saknar enligt min mening funktion.

    Mat:
    Vad äter överklassen, egentligen? Är det fortfarand evaktelägg och sånt som gäller, eller äter de som folk gör mest?

   • Kan också bero på att jag inte var inloggad när jag började skriva kommentarerna ifråga utan ombads logga in när jag skickade svaret (och valde fel lösenord ett par gånger)

    Det ska jag. 1 juni närmare bestämt. Det är för övrigt det som är incitamentet till att sluta snusa, eftersom det är olämpligt att frivilligt förgifta sig om man skulle få för sig att skaffa barn, samt att det inte känns aktuellt att smuggla med sig en massa snus vart nu bröllopsresan bär…

   • Åk till Finland så slipper du smuggla. Mumindalen, t.ex., eller kanske var nu eras blåstjärtar häckar?

 4. Det ser ut att bli New York. Efter tältsemestern på Ås vandrarhem häromåret lär jag inte få med frk Berg på fågelrelaterade resor ens när hon blivit fru Lybeck 🙂

  • Men Grand Canyon? Devil’s Golf Course? Painted Desert?

   Man kan ju kolla på andra saker än fåglar, även om jag aldrig begripit riktigt varför.

 5. Svarssystemet i de här bloggkommentarerna upphör tydligen att vara samarbetsvilligt efter ett par vändor.

  Beträffande resor så spelar aktiviteter på resmålet in också skulle jag säga. En resa till Prag berättar olika saker om resenärens syfte är att förkovra sig i Kafka och kubistisk arkitektur eller att supa ner sig på plommonbrännvin och äta osannolika mängder panerad ost (låt vara att man hinner med bägge om man är där mer än fyra dagar)

  Om jag bara säger “02/03 åkte jag runt i Malaysia och Thailand en månad” så antar man troligen att jag minsann har råd med en hel del, eller är en flummig typ som håller på med meditation, men om jag lägger till att jag halva tiden ägnade mig åt volontärarbete och bodde i tält så kommer saken i en dager (även om större delen av volontärarbetet utfördes i ett Koreanskt buddhisttempel)

  Vad gäller automatiseringen så befäster jag nog min medelklasstatus genom att vara måttligt road av att arbeta överhuvudtaget. Till skillnad från många andra ser jag inte direkt läraryrket som ett kall och känner inte att det är något jag till varje pris behöver göra.

  Sen kan man ju fundera över yrken som mer eller mindre är skapade för att hålla överklassen aktiverad såsom jägmästare, golfinstruktör eller personlig tränare.

  (just nu känns kommentarsmediet en smula ineffektivt, vi har ägnat en vecka åt att skriva ned tio minuters samtal…)

  • (Det är ju för att ni allihop envisas med att stanna kvar i Reinfeldtland istället för att komma hit och bo här i… um… mormonernas Mitt Romney-land…)

 6. Utan att egentligen vilja det stötte jag på artikeln om moderaternas egen snuskrigshetsare. Vad jag läste ut av ditt inlägg var att EU ville försöka förbjuda snus i Sverige igen, men det hon vill kriga mot är alltså EU:s konsekventa vägran att tillåta handel med varan ifråga i resten av den glada unionen. Även som en som snusar och har läst sig till att snus är mindre farligt än rökning så har det gång efter annan konstaterats att “skulle tobaksbruk lanseras idag skulle det aldrig tillåtas”, vilket är ett vattentätt folkhälsoargument. Nu har jag förstås tidigare sagt att jag inte tror på EU i folkhälsofrågor, men det det handlar om är således att EU får smaka på sin egen medicin. EU har ändrat svenska regler som funnits av folkhälsoskäl för att de är handelshinder, vilket nu en svensk (om än moderat) vill göra gällande åt andra hållet. Vore jag en trähatt som inte finner många glädjeämnen i livet skulle jag vara milt road 🙂

  • Frågan som kvarstår: “är det bara för att tobaksindustrin mutar moderaterna som de driver den här frågan, eller finns det andra anledningar också?”

   • Enligt internet har Sverige låg korruption, men man vet ju aldrig. Emellertid har jag stött på EU-parlamentariker från hela det politiska spektrat som fört snusets talan. Ingen har dock varit dum nog att använda några handelsargument vad jag kan minnas, utan det är mest “bättre än rökning”-grejerna, eller allmän grinighet bara för att EU vill förbjuda något. Vore svenska snusare lika ilskna som t.ex. franska bönder hade Strasbourg och Bryssel varit fulla av snusbarrikader vid det här laget, så vad “fullskaligt krig” innebär för Björlingskan återstår att se.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s