Gotland

Standard

Man blir ibland förvånad över hur korkade människor kan vara. Till exempel:

“På näringsdepartementet borde man förstå att ett förstatligande inte löser några problem. Överfartspriserna blir lika höga, oavsett vem som driver färjorna. Det är drivmedlen som bestämmer förutsättningarna för överfartspriset, inte vem som äger färjorna. Enda sättet för staten att få ner bränsleförbrukningen och därmed kostnaderna är att minska turtätheten och förlänga överfartstiderna.” — Björn Rosengren

Det visar sig att färjetrafiken till Gotlands körs av Destination Gotland AB, som är “ett helägt dotterbolag till Rederi AB Gotland”, vilket i sin tur är ett vanligt aktiebolag. Detta företag hade åtminstone enligt årsredovisningen för 2011 en aktieutdelning på 3,90 kr/aktie.

Det är en massa ekonomilurendrejeri som inte går att förstå sig på i deras årsberättelse, men oavsett det kvarstår faktumet att efter ett förstatligande kan man slopa aktieutdelningen. Det innebär att om vi antar att kostnaden för bränsle och liknande inte påverkas av vem som köper bränslet, och alla andra faktorer hålls konstanta, kan de totala kostnaderna för färjelinjen minskas med samma andel som aktieutdelningen nu upptar. Det är lurigt att lista ut vad denna andel är i deras årsredovisning, men så länge den är över noll så är den ju högre än vad den skulle varit i statlig ägo.

Oavsett vad man tycker om förstatligandet av Gotlandstrafiken, så är det bra att Björn Rosengren inte längre är näringsminister, eftersom han inte tycks inse att om man inte behöver betala ut akteriutdelning, så innebär det att med konstant inkomst så har man mer pengar efter att alla utgifter har betalats. Om jag ger Skyman 200 kr varje gång vi träffas, och sedan beslutar mig för att sluta göra det, innebär det att mina kostnader minskar, oavsett om jag träffar honom lika ofta som innan eller inte.

Det är på grund av sådana här saker som “ekonomi” inte är en vetenskap, utan en gissningsleksbaserat rättfärdigande av stöld, och som sådan inte borde tas på allvar eller vara en del av t.ex. universitet.

Advertisements

3 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s