Hur var det nu?

Standard

Ibland behöver man påminnas om vad de olika partierna står för. Är moderaterna ett arbetarparti, det vill säga ett parti som jobbar för arbetarklassen? Eller hur var det nu? Oftast är det krångligt att veta, eftersom Reinfeldt inte vill uttala sig om något. Men så dyker det upp tillfällen då det hela är glasklart:

Under en bild där Reinfeldt pekar med hela handen står följande:

Regeringens Framtidskommission presenterade på tisdagen rapporten “Framtidens välfärd och den åldrande befolkningen”. Budskapet är att alla måste jobba mer under livet om Sverige ska ha råd med en fortsatt standardökning i till exempel vård, omsorg och skola. Att höja skatterna anses inte vara en framkomlig väg.

Nej, just det. För att ha råd att ha saker som vi hade råd att ha för bara några år sedan, måste vi nu plötsligt jobba mycket mer. För att höja skatterna är inte en “framkomlig väg”.

HUR är det inte en framkomlig väg? Som jag ser det är det hela i grunden mycket enkelt:

Vi behöver pengar till X, som skulle göra alla glada.
Y har pengar som Y inte använder.
Om vi tar de pengarna och använder till X, kan vi göra X.
Alla blir glada.

Allt annat är lögn.

Skyman påpekade, när jag skickade den länken till honom, att “vad fan (!!!) är idén med civilisation, om vi hela tiden ska jobba mer?”, och det är en oerhört bra fråga. Det finns en lång tradition inom vänstern att folk i allmänhet ska jobba mindre, en tradition som är speciellt vitt spridd inom anarkismen. Flera stora anarkistiska tänkare har försökt beräkna hur lite man egentligen behöver jobba, förutsatt att alla gör det, med målet att man ska jobba så lite som möjligt, och sedan ägna resten av tiden till att t.ex. umgås med familj och vänner, ägna sig åt konst, kultur, vetenskap (1), och så vidare. Den lägsta siffran jag har sett (jag har för mig att det var Tolstoj) är en timmes kroppsarbete om dagen, och sedan resten tid att göra vad man vill.

Det finns naturligtvis invändningar mot detta, men principen är sund. Det som på engelska kallas “drudgery” (mer eller mindre samma sak som “utslitande, okvalificerat kroppsarbete”) ska minimaliseras så mycket som möjligt, så att mäniskor kan göra något meningsfullt istället.

Det borde naturligtvisa vara målet för varje “arbetarparti” vars ledare och medlemmar inser att det faktiskt finns folk som utför kroppsarbete, att inte “arbete” = “planeringsmöte”. De som inser att det faktiskt finns folk, till och med i Sverige, som använder muskler och senor och andra beståndsdelar som kan slitas ut till annat än att lyfta kaffekoppar och gå på gym.

Förstår Reindfeldt och hans arbetarparti det? Ja, vi kan väl kolla:

Så här ska det inte se ut.

“We used to have people in the… the farmers, in the countryside, hundred and fifty years ago. We used to have people in the industry, but they are basically gone.” (“Vi brukade ha folk i… bönderna, på landet, för hundrafemtio år sedan. Vi brukade ha folk som arbetade i industrin, men de är i stort sett borta.”)

Nej, det verkar inte så.

Slutsats: Moderaterna är inte ett arbetarparti, och i motsats till senaste valkampanjen, när de försökte använda semester och fikarast — saker deras parti och folk med deras mentalitet och värderingar aktivt har motverkat sedan tidernas begynnelse — som anledningar till att man skulel rösta på dem, så är de numera väldigt dåliga på att dölja att de verkligen är ett elitparti.


(1) “Jobb” innebär här framför allt kroppsarbete, så många typer av arbete faller utanför beräkningen.

Advertisements

One response »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s