Hur är Utah?

Standard

Eftersom många ska komma och hälsa på i sommar, tänkte jag sammanfatta lite hur det är här egentligen, med hjälp av en av de lokala tidningarna, Salt Lake Tribune.

Det är en ganska vanlig tidning, tror jag, med i stort sett samma saker som hemma i Sverige. Nyheterna är precis som i t.ex Göteborg eller Gävle uppdelade i lokalnyheter (“Utah”), utsocknes nyheter (“Nation + World), politik (“Politics”), väder (“weather”), polygami (“polygamy”), och—

Stopp och belägg!

Jag sprang nästan förbi det där, men de har faktiskt, utöver en hel sektion med kyrknyheter, också en sektion som handlar om polygami. Det har visserligen inte hänt något i den sektionen sedan 10e maj, men, handen på hjärtat, hur mycket som verkligen är värt att skriva om har det hänt inom t.ex. sport- eller underhållningsavdelningarna i andra tidningar sedan 10e maj? Och polygamister har väl, kan jag tänka mig, annat för sig än att prata med reportrar.

Fast statistiskt sett borde väl varje polygam familj innehålla minst en person som studerat journalistik, eller? Och här är de ju inte så mycket för att skapa statliga låtsasjobb för att hålla arbetslösheten nere, till skillande från — för att dra ett slumpmässigt exempel ur en hatt — de 315000 interntidningar i fyrfärgstryck på glatt papper som GU pumpar ut varje månad (oftast ett exemplar levererat till hemmet och ett i internbrevlådan på jobbet).

Vad rapporterar man om i polygami-avdelningen? Tja, brännande heta artiklar om huruvida ett rum är runt eller fyrkantigt får plats, till exempel.De har också ett ambitiöst program för att kartlägga alla övervakningskameror i två polygami-städer med hjälp av folk som bor i eller besöker städerna. Slutligen har de en användbar artikel om hur man särskiljer polygamister från orcer; som taxonom tycker jag naturligtvis bäst om den här artikeln.

Men polygami är ju inte det enda Utah är känt för. För att felcitera Little Britain, “The people of Utah — who are they? And why?”

Vi kan väl börja med det här charmtrollet. Michael Selleneit, som balanserar på en knivsegg vad gäller mental hälsa: tillräckligt mentalt frisk för att äga vapen, men kanske inte tillräckligt för att höras i domstolen efter att ha skjutit en granne han misstänkte hade våldtagit hans fru telepatiskt.

Ett stort grattis till Zachary Williams, som nyligen vann en konst-tävling och snart kan glädjas över att handbild på en praktedjer kommer pryda ett frimärke. Hans mamma påpekar att han valde just praktejdern efetrsom den påminenr om hans personlighet: ostronätare från Nordpolen som, liksom de flesta änder, våldtar sina honor med gigantiska, ofta korkskruv-formade penisar. Han mamma är lite mer diplomatiskt, och väljer att sammafatta ejderns (och således Zacharys) personlighet som “färgglad och alltid i centrum för all uppmärksamhet”.

Den här mannen blev så arg på sin fru att han inte bara slog henne, utan också satte eld på en soffa. Lyckligtvis hann hon fly till övervåningen, där hennes mamma bor, och allt slutade lyckligt. Notera att man kan klicka på en bild för att få fram hur mannen ser ut, men inte hur soffan ser ut.

Som i alla moderna filmer hade den här flickan sinnesnärvaro nog för att sätta upp en webkamera innan hennes mammas nya kille försökte tortera ihjäl hennes katt, något som nu kan ge honom upp till fem år i fängelse, vilket troligen är mycket mindre än vad som väntar det här paret, vars svältfödda hästar nu ska säljas på auktion.

Slutligen tänker en miljögrupp lösa problemet med smog och inversion vintertid i stan med den mest amerikanska av lösningar: de stämmer staten.

Så, det var en liten inblick i hur det är här. Igår var det någon form av monsun, med spöregn och kraftiga vindar från väst som bar med sig miljoner almfrön, salt, och annat. Idag blev jag ensam i labbet, eftersom alla andra utan Sarah är på fältarbete eller hi sina hemstäder, så jag har ansvar för 500 tamduvor också. Dessutom har jag lånat en cykel av Andrew
så att jag kan gå i mitt vanliga tempo och Nicklas kan cykla jämte när han kommer på besök, och första kolibrin (Black-throated Hummingbird, Archilochus alexandri) besökte min kolibrimatning i morse.

Advertisements

3 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s