Hur tänker DN?

Standard

Det är inte ofta det blir tillfälle att försvara SD, men ibland är högerpressen så urbota korkad att det blir nödvändigt.

SD kommer tydligen driva linjen att alla ska ha rätt till renskötsel, inte bara samer. Låter inte som en valvinnande fråga (och låt oss hoppas att de aldrig hittar en sådan!), men åtminstone något som inte är endast baserad i “svart = dålig” som resten av deras “jag är inte rasist, men… och dessutom tycker Moderaterna samma sak”-politik.

Hur tolkar DN detta? Jo, de anser att partiets talespersons Mattias Karlson uttalande:

Varför ska man göra avgörande skillnad mellan svenskar och samer? Det är som att man bara är ett riktigt folk om man är en minoritet, så upplever jag att det är i Sverige i dag.

Ska tolkas så här:

SD skiljer alltså mellan svenskar och samer, och partiet väljer att framhäva det de kallar svenskars rättigheter istället för ursprungsbefolkningen.

Att inte vilja göra skillnad innebär alltså att göra skillnad i högerns blockmongospråk. Men det är väl bara på det språket som det alls är möjligt att stödja en politik som ser “etniska svenskar mitt i livet” som en bra måttstock på huruvida vi har massarbetslöshet i Sverige eller inte.

För övrigt anser jag att, om något, måste rättigheterna för folk i fjällen inskränkas. Det ska inte vara tillåtet att flyga helikopter på låg höjd mitt under häckningstid bara för att driva ihop renar. Kan man inte göra det på annat sätt ska man inte ha renar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s