36 dagar kvar!

Standard

36 dagar kvar!

Igår var jag och lyssnade på en gratisförelösning med Niel DeGrasse Tyson, som började lite stapplande, men till slut fick tåg i sin röda tråd och sedan genomförde en fantastisk föreläsning om hur framtidens USA kommer se ut, och relationen mellan populärkultur och vetenskap. En skrämmande serie med bilder visade först en världskarta, sedan samma karta fast med ländernas storlek i proportion till hur mycket vetenskap de producerar. Inte överraskande var USA, Japan, och Europa gigantiska, medan Afrika och arabvärlden knappt syntes. Han ersatte sedan den med en karta som visade hur samma karta skule se ut om tio år om nuvarande trenderna fortsatte, och medan Europa och Japan hade ökat, och Kina, Brasilien, och Sydkorea också började svälla upp, så hade USA minskat med hälften.

Han visade samma sak med periodiska systemet, genom att först markera nuar de olika grundämnena upptäcktes, och sedan var. Det framgick tydligt av hans bilder att när brittiska imperiet var starkt upptäcktes de flesta nya grundämnena i Storbrittanien, sedan Tyskland när det enades och blev starkt inom vetenskapen. Efter kriget blev det USA som tog över, men sedan försvann USA igen, efter kalla kriget, och det blev (om jag inte minns fel) framför allt Tyskland som kom tillbaka.

Hans argument är att till skillnad från för femtio år sedan så drömmer folk inte om framtiden längre. Man tänker sig att allt kommer vara som det är, fast med nya modeller av iPhones och liknande, istället för helt nya upptäckter. Hela hans tal kommer väl tids nog upp på youtube, men jag kan inte hitta det nu. Han är väl mitt i sin föreläsningsserie, så det dröjer väl ett tag. Hur som helst så är hans föreläsningar i allmänhet sevärda.

Advertisements

2 responses »

  1. Tittar du på hans uppdaterade version av Sagans klassiska dokumentärserie Cosmos? Sänds ju borta i staterna för tillfället.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s