Andra planen

Standard

Har fått det mer eller mindre bekräftat att vi ska till Gotland (om det finns färjebiljetter) efter midsommar för att vara med på ringmärkning där. Troligen enda landskapet jag inte varit i som vi kommer besöka, om vi inte får för oss att vi ska ta oss över gränsen till Härjedaln när vi är i Dalarna.

Hoppas också att det ska gå att få tillstånd att fånga på ostsidan av Torsviken någon/några dagar. Borde finnas en massa sångare där tänker jag, samt lite annat (blåmes, finkar, trast).

En av tankarna vi har inför resan är att samla på oss data för att jämföra närbesläktade fåglar där en art är långdistansflyttare och en annan är kortdistansflyttare eller icke-flyttare, för att se om flyttning sig har någon inverkan på hur mycket löss fåglar har, eller hur stor del av fågelpopulationen som är infekterad. Jag hittade för en tid sedan artiklar som visar på att näbböverhäng hos fåglar kan ge en ganska betydande draggeffekt när de flyger. Det har tidigare visats att det största användningsområdet för näbböverhäng är just för att bli av med parasiter. Tanken är att fåglar som flyttar långt således skulle “tjäna på” att ha lite näbböverhäng, eftersom det skapar mindre dragg, och det åtgår därigenom mindre energi för att flytta långt. De borde således ha starkare tryck på sig att bli av med löss och kvalster, medan fåglar som inte flyttar så långt inte har samma starka tryck.

Artiklarna jag läste handlade om Sylvia-sångare, så det är väl en bra start. Dale och Sarah ska med största sannolikhet till Slovakien i höst, så de skulle kunna tänka sig att fånga eventuella sylvior som är vanligare där nere (höksångare?), och sedan är det väl bara att försöka få pengar till att åka till t.ex. Frankrike eller Spanien eller Turkiet eller nåt och fånga de andra. Helst till övervintringsplatserna i Afrika också, men det får väl bli ett senare projekt… just nu har vi ju bara pengar för Sverige, egentligen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s