17 dagar kvar

Standard

17 dagar kvar, och det börjar komma in bekräftelser på ställen vi ska till.

Har dessutom lagt ut en förfrågan hos hobbyhönsfarmare för att försöka få tag på Menacanthus-löss från höns. Jag fick för en tid sedan ett manuskript jag är medförfattare på som rörde just det släktet, och som jag väntat på i ca. två år medan försteförfattaren varit mammaledig. Ett av resultaten är att en av arterna på tamhöns också tycks finnas på koltrast och hackspett, men lössen var insamlade på samma ställe som deras hönslöss, fast vid en annan tidpunkt. Så det finns ingen risk för förväxling av prover, men frågan kvarstår ju: finns den här arten på annat än tamhöns naturligt, eller har de spridit sig vis t.ex. någon sorts fågelmatning? Kanske inte så troligt, eftersom de inte riktigt äter på samma sätt, men ändå. De löss de hade sekvenserat från höns hade alla samma haplotyp, medan koltrasten och hackspetten hade en annan haplotyp så det vore roligt att få in fler hönslöss av samma art och se om hackspettshaplotypen finns hos höns också. Om vi inte kan hitta den skulle det ju kunna vara en indikation på att det finns en närbesläktad art (eller samma art) på både koltrast, hackspett, och tamhöns.

Än så länge har bara en hobbyhönsfarmare svarat, men denne var intresserad av att samla in dem i alla fall, så vi får väl se. Hoppades ju lite att man kunde få komma och avlusa höns och som tack få tälta i deras trädgård eller nåt, men det kanske var for mycket hoppat.

Advertisements

10 responses »

  1. Har du hört att Svenskarnas parti ska demonstrera i Jönköping på 1 maj?
    Och om jag förstått det rätt så har polisen uppmanat folk att hålla sig borta!!?

  2. Om du ska till Öland kan du besöka mina föräldrar och kolla deras höns, ankor o påfåglar

    • Det vore ju jättetrevligt! Får se om vi har tid att ta oss till Öland, bara. Påfågel kunde ju ha en del, men har de bara fötts upp från ägg i generationer så är det kanske inte så sannolikt. Fast några strutsfarmer vi ska till vet med sig att de har löss, så jag vet inte hur det egentligen går till att importera fågel…

      • Det är utanför Stenungssund. Jag vill också åka till Kinnekulle! Vilken lokal vill ni åka till? Samma eller någon av Agnostus-lokalerna? (Det finns en Agnostuslokal helt nära det stora stenbrottet, så det går att kombinera, men jag tror inte det är den bästa…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s