Hittills

Standard

Hittills har vi kollat på nästan 400 fåglar och fått löss eller annat från ca. 40 av dem, inklusive lite från strutsar vi var och kollade på på Broby Strutsfarm mellan Lidköping och Götene. Hittills har vi hittat tre nya arter för Sverige:

Struthiolipeurus struthionis (Gervais) från struts
Philopterus sittae Fedorenko från nötväcka
Philopterus turdi Denny från koltrast

Efter första veckan i Göteborg var vi som sagt på Grosshamns fågelstation utanför Hunnebostrand, och sedan dess har vi mestadels varit baserade i Jönköping. Vi har fångat lite på egen hand vid Dumme Mosse och Strömsbergsskogen, och varit på besök vid Landsjön en morgon. Två eftermiddagar och en morgon har vi tillbringat vid Ralångens fågelstation utanför Aneby, först för att kolla holkar (ca. 100 stycken) och sedan för att vara med vid ringmärkningen en morgon. Vi ska tillbaka på torsdag och kolla igenom en del holkar igen där vi hittade ägg sist, men inga ruvande fåglar. Holkarna gav bara löss när vi kollade på starar, men man vet ju aldrig.

Vi har försökt få tillstånd att fånga strömstare vid Grevedämmet och Jonsereds fabriker, men det har visat sig vara svårt. Den vi ska tala med i Mölndals kommun är aldrig inne (och vi såg inga strömstarar när vi var där), och Partille kommun var oerhört hjälpsamma, men det gick vidare till Länsstyrelsen, eftersom området är ett Natura2000-område. De var också positiva när jag pratade med dem på telefon, men hänvisade i mail till Naturvårdsverket… en oerhörd massa jobb för att fånga två fåglar, och när vi var och rekade igen i veckan var de inte ens där, så det blir nog inte av…

Vi har också hunnit med att äta sik i Hjo, Megaloppis i Majorna, åka och simma med min systerson, laga tyska pannkakor, och en massa annat. Jag har fångat två kopparödlor! Bland det roligaste hittills var allt dumpstrande vi gjorde i Majorna och Haga efter megaloppis. Fyllde bilen och skjutsade hem Kim, sedan åkte vi och plockade upp Hanne och hennes grejer och körde hem henne. Nya byxor, ny snyggkjol, lite keramik, och en påse plastdjur till min systerson.

Vi går upp kring två på morgonen nästan varje dag (fast inte idag…) och har nät uppe tills 10-12 nån gång, beroende på fångst och temperatur. Lövsångare är fortfarande högst på listan av fångade arter, men vi är sammanlagt uppe i 48 avlusade arter under resan (inklusive tamhöna, tamand, struts, slaguppgla, tornuggla, och hornuggla på Skånes Djurpark/Broby strutsfarm/Skymans brors kompisars gård). Tror att det är fler än på någon annan Sverigeresa jag företagit.

Nu väntar förhoppningsvis ett par dagars holktittande i Slottskogen, sedan Aneby igen, och sedan drar vi norrut ett tag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s