Annie Lööf ljuger igen

Standard

Annie Lööf tycks oförmögen att hålla sig till sanningen. När hon får frågan om hon och alliansen kan tänka sig att ta över och regera under kommande mandatperiod ifall Sverigedemokraterna röstar på deras budgetförslag svarar Annie Lööf med att ljuga (från ca. 6:10 in i klippet):

Nej vi har ju en erfarenhet i fyra år att ha styrt i minoritet utan att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. De enda gångerna då Sverigedemokraterna har haft inflytande det är när de rödgröna har gjort upp med Sverigedemokraterna om att bryta ut enskilda förslag ur budgeten eller att rösta ner regeringen propositioner. Vi har aldrig varit beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom alliansens politik, och vi kommer inte göra oss beroende av Sverigedemokraterna den här gången heller.

Och ändå röstade SD med alliansen 94% av fallen då de var vågmästare fram till 2011, och fortsatte med det ända fram tills i höstas i alla fall (fast med något lägre procentandel).

I vissa fall har alliansen fått igenom sin politik genom att göra upp med S eller MP, det är klart, eller för att oppositionen varit frånvarande eller lagt ner röstar (gissar jag). Så siffrorna är lite missvisande. Men om, som Annie Lööf säger, alliansen ALDRIG varit beroende av SD för att få igenom sin politik, innebär det ju att de bara fått igenom sin politik i de fåtal fall då de inte gjort upp med S eller MP, och de inte gjort upp (för att använda alliansens nyspråk för att “rösta på samma sak som”) med SD om något. Den förra siffran vet jag inte, men den senare är ju 6-20%, beroende på år. Det är ju ett fasansfullt litet antal procent…

Uppfriskande, dock, att hon inte håller med om hur Major Glugg förhållit sig till att ta ansvar under de senaste åtta åren. Hans mantra har varit att allt som går fel är sossarnas fel, oavsett hur länge han har suttit vid makten. Lööf säger tvärtom att (från ca. 8:12 i samma klipp):

Det kan aldrig vara avgående ministrar eller avgående partier i en föredetta regering som har ett ansvar för att Sverige sak styras framåt.

Mycket klurigt. Hade jag varit på Expressen eller Aftonbladen hade jag kanske sett det som en känga till ansvarslöse majoren…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s