Att bli av med löss

Standard

Det är förvisso bra att The You Way (ett korkat namn på ett företag) framhåller att löss inte alls uppkommer ur smuts, utan sprids genom direktkontakt mellan personer (eller deras kläder), men som vanligt inom näringslivet så har man inte så mycket till övers för varken korrekta fakta eller folkbildning om det inte gynnar företaget. 

1. “Löss lever bara på människor”

Det kanske ska vara underförstått att detta bara gäller människolöss, men faktum är att detta egentligen inte är fastslaget. Det finns inga studier där man har undersökt vilka värdar olika suglöss (dit både huvudlöss och flatlöss hör) kan leva på eller spridas genom förutom människor. Vi vet att många käklöss kan sprida sig mellan värdar med hjälp av lusflugor, och att det finns en ganska stor mängd “stragglers”, d.v.s. löss som hittas på “fel” värd. Dessa stragglers måste ju sprida sig på något sätt, och det är inte alltid som direktkontakt mellan värdarna är rimligt.

Det finns en ganska stark korrelation mellan hårtjockleken hos värden och storleken på lössens gripklor, vilket har fått många att tänka att detta skulle vara ett hinder för löss att sprida sig mellan olika värdarter. Den här hypotesen har dock flera tillkortakommanden:

– Det är okänt hur plastisk morfologin hos löss är. Vi hittade inga genetiska skillnader mellan Lunaceps löss från tre arter av Västamerikanska småvadare, även om de morfologiska skillnaderna var stora. Samtliga morfologiska skillnader kan dock härledas till skillnader i kroppsbredd som stuvar om andra delar av morfologin. Det är okänt, men rimligt, att löss är åtminstone någorlunda plastiska åtminstone som nymfer, och därmed kan anpassa sig åtminstone lite grann efter värdens morfologi. Att flytta nymfer från en värd till en annan av mycket olika storlek skulle vara ett mycket bra experiment!

– Det finns ingen känd nisch-differentiering mellan olika stadier i samma lusarts livscykel. Nymfer av alla tre stadier och vuxna återfinns i allmänhet på samma ställen på värden. Eftersom det finns morfologiska variation mellan storleken på gripklor (till exempel) mellan nymfer och vuxna antyder det att korrelationen bara spelar roll bland vuxna löss. Nymfer är antingen plastiska, eller kan på annat sätt anpassa sig till att deras mycket mindre gripklor inte är avpassade till värdens hårstorlek.

– Hår- och fjädermorfologi varierar oftast mellan olika delar av värdens kropp, men löss rör sig ofta mellan olika regioner. Detta är mest kännt för fågellöss, där (huvudsakligen) vinglevande Columbicola mestadels äter kroppsfjädrar. Sorklöss återfinns i allmänhet på flera olika delar av värdens kropp. Detta antyder att de antingen kan reglera gripklostorleken, eller att denna av annan anledning inte spelar så stor roll.

Både människor och flera av deras husdjur har inomartsvariation i fråga om hårtjocklek och -morfologi. Det är för närvarande okänt huruvida huvudlöss skulle kunna överleva på en hund som har samma hårtjocklek som husse. Det går att anta att olika värdar kan ha olika försvarsmekanismer mot blodsugande parasiter, men det är inte känt om det verkligen är så. Oavsett om det är så eller ej är det okänt huruvida t.ex. en hudn skulle kunna verka som lusspridare även om lössen inte kan dricka blod från hunden. Det går till och med att tänka sig att om löss kommer till “fel” värd och där är oförmögna att äta, så borde de vara ännu mer benägna att sprida sig från den värden till en annan.

2. “De sprids genom att svinga sig från hår till hår.”

Nej. Människolöss kan inte “svinga sig” alls. De sprids genom att klättra från ett hårstrå på en värd till ett hårstrå på en annan värd.

3. “Löss behöver näring från människan och dör ganska snabbt om de ramlar av. Som högst kan de leva åtta timmar utan blod. Så att man behöver tvätta lakan är bara en myt.”

Huvudlöss kan i undantag överleva upp till 48 timmar utanför värden. Huruvida det betyder att man behöver tvätta lakan eller inte vet jag inte, men det var ett föredrag på konferansen i augusti om huvudlöss på kuddar, där de sa att av ca. 50 kontrollerade kuddar var det bara 2 som hade löss trots att barnen som sov på kudden hade stora infektioner. Så risken finns, men den är ganska liten.

4. “Schampot har en frisk doft av citrus som håller lössen borta samtidigt som det gör håret smidigt, vackert och naturligt.”

Det finns inga belägg för detta. Citronskal har visat sig kunna döda löss om det droppas på dem, men det finns inga belägg för att citrusdoft som sådan skulle hålla löss borta. “Förebyggande skydd mot löss” är en lögn.

5. “Lice Bomb Gel består av 100% naturliga ingredienser och lössen kan inte heller bli resistenta mot denna behandling.

Jag har aldrig sett några studier som visar att löss inte kan bli resistenta mot “naturliga ingredienser”. Tvärtom tycks de vara bra på att bli resistenta mot nästan allt, även om det tar tid.

Det finns vad jag vet bara en sak de inte kan utveckla resistens mot, och det är våran professors varmluftsmaskin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s