Spectacular animal migration

Standard

Independent hade idag en plansch med 10 av de mest imponerande flyttningsmönstrena bland djur, vilket är tufft, för djurflyttningar är ju ofta spektakulära. Men jag undrar lite över urvalet. Av de tio arter de valt skulle jag definitivt ta bort båda tranorna, eftersom de inte gör något unikt alls, egentligen. Massor av framför allt rovfåglar har samma eller mer imponerande flyttingsmönster. Samma sak med ladusvalan; den är inte mer imponerande än alla andra flyttfåglar, och flyttar dessutom kortare än många av dem. Dessutom lyser några oerhört spektakulära flyttningar med sin frånvaro.

Jag skulle ha kvar havslädersköldpaddan, fladdermössen, gråvalen, stripgåsen, och gnuerna, men ta bort de andra och ersuatta dem med följande:

Ladusvala -> flyttande kolibrier
För det första är det mer imponerande med seglare än med svalor, eftersom de senare kan gå ner och rasta mellan varven, medan tornseglare äter, dricker, sover, och parar sig i luften, och bara går ner och vilar under den korta häckningsperioden. Men ännu mer imponerande, tycker jag, är kolibrier som flyttar från Alaska till Mexico, förvisso med en massa stopp på vägen, men de är så små och bräckliga att det väger upp. Dessutom så byter de helt diet under flyttning och övervintring, från nästan uteslutande nektar till nästan uteslutande insekter.

Trana -> svarthalsad dopping
De svarthalsade doppingarna flyttar inte lika långt som tranorna, men de är mycket mer imponerande. Hundratusentals svarthalsar samlas i Great Salt Lake varje höst innan de flyttar söderut till Baja California. De kan knapps gå, och behöver ha tillgång till vatten, och det är därför konstigt att de väljer att flyga över bergen och öknarna i sydvästra USA istället för att t.ex. följa Mississippi till golfen eller flyga rakt västerut till kusten utanför Washington. Landar de någonstans under vägen är chansen stor att de aldrig kommer upp igen, och det dör tydligen massor av doppingar varje år för att de utmattade landar i någons swimmingpool eller på en blöt presenning. Under flyttningen krävs så mycket energi att de bryter ner upp till 70% av inälvor, lever, mage, muskler, och allt fett i kroppen. Detta är så påfrestande att de inte klarar av att flyga tillbaka, utan simmar från Baja California till Washington och Oregon, och flyger därifrån, för tiden de spenderar söderut är för kort för att allt ska hinna växa tillbaka.

Prärietrana -> myrspov
Mycket mindre än tranan, och förlitar sig inte på att glida stora delar av vägen över land. Istället flyttar nordamerikanska myrspovar rakt ut från Alaska över Stilla Havet till Nya Zealand, en resa som tar kring nio dagar och täcker 10-11000 kilometer. Och de flyger utan att landa! Clive Minton, som organiserade expeditionen jag var på i Australien, var en av de som onstaterade detta efter att ha satt radarsändare på en del fåglar och sedan följa dem med satellit.

Knölval -> ål
Mysko att en av de mest kända flyttningarna någonsin utelämnats helt. Ålar växlar under sin livscykel från färskvatten till saltvatten, och kan till och med ta sig fram på land för att ta sig från Europa till Sargassohavet. Nykläckta ålar simmar som genomskinliga glasålar tillbaka över Atlanten och byter sedan till färstvatten och en helt annan morfologi, för att sedan ta sig tillbaka över Atlanten en gång till… oerhört imponerande.

Ren -> ???
Det finns så mycket att välja på som sista position, och renen är inte en av dem, eftersom de egentligen bara går omkring en kort sträcka när det blir för snöigt. Kandidater är:
– Liror och albatrossar, som tillbringar nästan hela livet med att bara flyga runt till havs, och som i vissa fall kan cirkla runt Stilla Havet från pol till pol flera dussing gånger under sitt liv.
– flyttande trollsländor som, i vissa fall, tar sig över Indiska Oceanen på sina tunna vingar.
– silvertärnan som verkligen flyttar från pol till pol, och har två somrar per år. De flyger oftan 70-80000 km per år, och kan under en livstid flyga över en miljon kilometer!
– kanske Julökrabbor, som kanske inte flyttar så långt, men bara för att påpeka att det finns krabbor som flyttar…
– monarkfjärilar, vandringsgräshoppor, kungsfågel, och massor av andra djur förtjänar att vara med på listan mer än renen…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s