Två planer

Standard

Båda planerna börjar på samma sätt, och skiljer sig bara mot slutet beroende på om vi vill åka till Devil’s Tower och Thunder Basin eller inte. I övrigt innehåller de i stort sett samma sak, fast plan A har med Moab istället för Devil’s Tower. Har fått med alla resmål som hade två eller fler önskningar utom följande:
1. Museum of the Rockies
2. Salt Flats
3. Price Dinosaur Excavation
Men kanske finns tid för alla tre. Alla resmål som fick en eller ingen röst är borttagna.

– Alla tider är ungefärliga och från Google Maps.
– Länkar tar dig till kartor så att du vet vad jag pratar om, och kan se ifall det finns annat intressant längs vägen just den resan. Själva resmålen får du googla själv…
– Båda alternativen tar 13 dagar plus ankomst- och utresedagar. Om det är för mycket får vi kolla på vad vi vill klippa bort.
– Jag har inte kollat för noggrannt på hur rimlig någon av planerna är, utan går på magkänsla och ser detta som ett tredje utkast med mer struktur, snarare än som riktiga planer.
– Gissar att vi måste ha en bil som alla utom jag får köra om det ska gå, samt att den måste klara av en del lätt terrängkörning.

Gemensam del av planerna
Dag 0
Anländer till SLC någon tid på dygnet. Vi gör inget speciellt den dagen utom att ta oss från flygplatsen och hem till mig. Om ni anländer tidigt kan vi försöka skaffa hyrbil, inhandla mat/annat som behövs på resan, och liknande, men en dag kommer kanske behövas för att man ska acklimatisera sig till höjden, värmen, och torkan, oavsett om man har jetlag eller inte.
Finns det tid och lust kan man ta en ganska ansträngande hajk upp till Ensign Peak (ca. 1 timme) och då få oerhört god utsikt över hela dalen, sjön, Antelope Island, och de omkringliggande bergen. Rekommenderas för John! Middag, om det finns tid och vi har bil, i en restaurang uppe i en canyon som jag inte minns namnet på men det vet mina kollegor.

Dag 1
Skaffar bil och förnödenheter om vi inte gjorde det dagen innan. så fort vi gjort det kan vi antingen starta norrut eller kolla på en del grejer i området. Jag kommer förutsätta att vi tillbringar en dag här i omgivningen, men detta kan flyttas till slutet om man vill. Föreslagna resmål är:
1. Stansbury Island — halvö i sjön, inget direkt speciellt utom att man kan gå ner och plocka saltkristaller i nordänden av ön. Här finns också lite saltöken man kan gå i och annat, men kanske bara värt det om man vill ta det lugnt första dagen. Restid ca. 1.5h från SLC.
2. South Willow Canyon — en ganska ordinär, men vacker, canyon i Stansbury Mountains, och en bra fortsättning på föregående, men knappast ett resmål i sig. Detta är mer av en dal, men vackert, och man kan köra stora delar upp i den, eller vandra om man vill det. Restid ca. 1.5h från Stansbury Island.
3. Museum of Ancient Life, Lehi — Restid ca. 30 min hemifrån. Största samlingen monterade dinosaurer och annat i världen, och ett måste!
4. Albion Basin — Uppe i skidresorterna är det under sommaren svalare och rent alpina ängar, men tiotusentals blommor och tusentals kolibrier! Dessutom murmeldjur, älgar, och annat. Vandra eller köra bil och sedan vandra. det går att ta en lift upp högt i bergen och se på utsikten, John.
Sover hemma hos mig igen så att vi är helt utvilade nuar vi börjar dagen efter.

Dag 2
Om vi inte gjort Museum of Ancient Life dagen innan, bör vi göra det nu på morgonen eller mot slutet av resan, men jag skulle rekommendera att göra det innan så att vi får tid med det. Det tar en halvtimme att åka dit, och kanske 1-2 timmar att gå runt där beroende på hur intresserad man är. Jag har varit där flera gånger och kommer inte sacka er…
Efter det bär det av norrut! Kommer vi inte på något att göra på vägen (vilket vi kanske borde) så är målet Idaho Falls, tre timmar bort. Om vi gör museet dag 1 och åker direkt till Idaho Falls på morgonen är vi således där vid lunch, och kan göra något under eftermiddagen, t.ex. det jag planerat för dag 3. Annars är det hopp och lek i Idaho Falls, en stad med 60000 invånare och inga turistattraktioner vad jag kan se på WP. Men det går ju att klämma in t.ex. Antelope Island elle rnå©ot på vägen upp.
Vi bor i Idaho Falls under natten.

Dag 3
Kör till Craters of the Moon National Monument på morgonen, ca. 1,5 timmars resa. Jag vet inte hur stort det är, och om det tar hela dagen. Har man tid på eftermiddagen, och vill ta en omväg tillbaka till Idaho Falls, så kan man köra upp till Sawtooth National Forest på vägen hem, men det blir en omväg på ca. 6 timmar, så det är troligen inte värt det. Annars är det antingen tillbaka till Idaho Falls (1,5 timmar) eller hela vägen till Bozeman, Montana, där Museum of the Rockies ligger (nästan 5 timmar). Det verkar på kartan vara lika enkelt att åka till Yellowstone från Bozeman som från Idaho Falls, så det är väl mer en fråga om hur man vill göra. Notera dock att Google Maps blir konstig när man ska genom Yellowstone av någon anledning.
Sover i antingen Idaho Falls eller Bozeman.

Dag 4
Oavsett var vi sovit är det Yellowstone som gäller. Det ligger ca. 1,5 timmar från Bozeman via norra infarten, och ca. 2 timmar från Idaho Falls via den västra infarten. Vi lär väl behöva minst hela dagen där, och jag gissar att vi inte kommer kunna ha plats/råd att bo där, eller i närheten, så vi kommer nog behöva ta oss tillbaka till antingen Idaho Falls eller Bozeman på kvällen.

Dag 5
Dag 5 är den dag då planen delar upp sig i två, beroende på vad vi vill göra. Oavsett vad så är morgonen och större delen av dagen vikt åt mer Yellowstone om vi känner för det, eller för Grand Tetons, eller båda. De ligger ju i stort sett vägg i vägg, så jag vet inte vad det finns i Tetons som inte finns i Yellowstone, men det märker vi väl. Hur som: hela dagen i området tills vi tröttnar. Här ska ju finnas gejsrar, bisonoxar, och allt däremellan. När vi känner oss klara delar sig planen.

Plan A
Denna plan exkluderar nordöstra Wyoming och prärien, men inkluderar Moab. I övrigt innehåller de samma saker i stort sett, fast i olika ordning.

Dag 5a
När vi är klara med vad vi nu gör under dagen så åker vi till Rock Springs där vi övernattar. Det tar 4 timar att åka dit, så vi får vara ute i god tid och inte som när vi åkte till Kanab förra gången. Detta är väl första dagen då det finns någon som helst tidspress egentligen.

Dag 6a
Börjar dagen med Flaming Gorge National Recreational Area som ligger ca. två timmar bort om man åker den krångliga vägen längs själva gorgen och kan se något alls. Korta vägen om man bara vill stanna till i ena änden är nästan en timme kortare.
Oavsett vad man väljer så ligger sedan Vernal lite drygt en timme bort. Det finns ett hyfsat dinosaurmuseum i Vernal, med massor av fula dinosaurstatyer… kan vara värt det, men går lika gärna att skippa om vi varit i Museum of Ancient Life.
Alldeles utanför Vernal ligger dock Dinosaur National Monument som vi måste till. Dinosaurerna ligger fortfarande inbäddade i matrisen. Det är inget långt stopp där, om man inte vill vandra runt, så det kanske tar en timme eller något, vilket innebär att vi bör kunna vara därifrån vid 2-3 nån gång, och kanske äta lunch på en bikerbar i närliggande Dinosaur, Colorado. God mat sist jag var där. Man kan också åka in i Colorado-delen av Dinosaur National Momunent, men jag har inte varit där och vet inte hur det ser ut, utom att det ska finnas en del canyons och grejer. Det tar ca. två timmar att åka in (den korta vägen är vad jag minns en säsongsväg som spolas bort lätt…), och jag vet inte om det skiljer sig från Flaming Gorge på något märkbart sätt alls. Men det finns en klippa där döpt efter Jenny Lind, så kanske att det är intressant?
Annars är tanken att vi ska hela vägen till Grand Junction (2,5 timmar) och bo där dag 6, så det kanske är lika bra att dra sig neråt? Det finns en uppsjö av indianmålningar på klipprona på vägen ner, och vägen i sig är väldigt vacker.

Dag 7a
Dagen börjar med en lång resa till Alamosa (4,5 timmar) under morgonen. När vi kommer det är målet Great Sand Dunes National Park som ligger ca. 40 minuter utanför stan. Detta är en himla lång resa för en enda park, men vi får diskutera om vi vill in dit eller inte (John och Elicabeth röstade inte för detta). Skippar vi Great Sand Dunes kan vi åka direkt till Colorado Springs från Grand Junction, vilket tar 5 timmar, så det är tre timmars skillnad. Antingen sover vi i Alamosa, eller så åker vi vidare på kvällen till Colorado Springs (3,5 timmar).

Dag 8a
Om vi sovit i Alamosa tar vi oss till Colorado Springs tidigt. Är vi redan där kan vi hoppa över det steget.
Två mål i Colorado Springs ligger i stort sett inne i stan, och den ena ligger på vägen till det andra. Garden of the Gods ligger ca. en kvart från centrala Colorado Springs, och tåget upp till Pike’s Peak avgår ca. 10 minuter därifrån. Enligt deras hemsida tar resan upp och tillbaka lite över tre timmar, och då har man bara 30-40 minuter på toppen, vilket de säger brukar vara nog för att folk ska börja bli illamående och få huvudvärk, eftersom man är på ca. 4300 meter över havet, det högsta vi kommer till. Så det räcker nog med detta som aktiviteter under dagen, om man inte vill se sig om i Colorado Springs. Helst ska vi väl till Denver på kvällen, vilket ligger ca. 1,5 timmar bort, men det går kanske bo i Colorado Springs en natt till om man hellre vill det.

Dag 9a
Dagen är helt vikt till vad det nu finns att göra i Denver. Staden har kring 3 miljoner invånare, och de måste väl ha något de gör hela dagarna, eller?
Sover i Denver.

Dag 10a
Nu börjar vi dra oss tillbaka till SLC. Vi börjar med Rocky Mountains National Park (1,5 timmar från centrala Denver) och arbetar oss igenom den för att komma ut på västra sidan och sedan ta oss så långt västerut vi kan. Kan vi komma hela vägen till Glenwood Springs (3 timmar) vore det bra, för då har vi mindre att åka dagen efter. Det alla bästa vore om vi kunde komma hela vägen till Grand Junction igen, men det är 4,5 timmar så det kan vara ogörbart. Men så långt vi kan.

Dag 11a
Till Grand Junction för att se Colorado National Monument, som ligger ca. 10 minuter från centrala Grand Junction. Så här krångligt kör man därinne. Efter detta tar vi oss mot Moab, vilket ligger 1,5 timmar bort. Vet inte om vi hinner/orkar åka in i Arches samma dag, men man kan ju göra annat annars, t.ex. kolla på dinosaurfotspår (var vi där sist? jag hittade en stor sten till med fotspår sist jag var där!) eller petroglyfer, eller bara äta glass i stan och kolla i mineralaffären. Hinner/orkar vi med delar av Arches är det bra, annars kan vi spara det till dagen efter. Kanske kolla på de enkla sakerna (Delicate Arch t.ex.) dag 11a, och gå samma hajk som sist dag 12a?

Dag 12a
Mer Arches om vi vill det, efter det tillbaka till Salt Lake City, nästan 4 timmar. Vi kör förbi Price, så om det är öppet i utgrävningarna ka man ju kolla, men museet har inget vad jag vet som vi inte redan sett i Lehi eller Vernal. Beroende på när man kommer tillbaka kanske man kan ta Timpanogos Caves den dagen, annars nästa dag. Målet är att bo hemma hos mig på natten.

Dag 13a
Timpanogos Caves om vi inte varit där redan, ligger 1 timme hemifrån ungefär. Annars är väl den här dagen mest för att få allt i ordning, lämna tillbaka bilen, och liknande. Om ni inte flyger hem förrän sent dagen efter, eller till och med dag 15, så går det ju antingen ta det lugnt eller kolla på något i närområdet, t.ex. det som föreslogs innan vi åkte till Idaho Falls.

Dag 14a
Hemresa?

Plan B
Denna version innefattar en lång resa till nordöstra Wyoming, men skippar Moab. Allt annat är annars inräknat.

Dag 5b
Istället för Rock Springs försöker vi ta oss så långt österut som vi kan innan vi dör av trötthet och/eller John. Kan vi komma hela vägen till Gilette (6 timmar) vore det suveränt, men jag gissar att Casper (4,5 timmar) är mer realistiskt. Kanske kommer vi bara till Riverton (2,5 timmar), men vi får i så fall kolla upp vad som gäller eftersom det ligger inne i ett indianreservat… Men målet kan väl vara Casper kanske.

Dag 6b
I ett nästan extremt exempel i att åka långt för att se en enda grej är det Devil’s Tower som gäller, tre timmar bort. För de som är hugade kan man nog se South Dakota därifrån… Kör genom Thunder Basin National Grasslands söderut efter det med riktning mot Cheyenne (4,5 timmar). Resan till Devil’s Rock tar således minst 7,5 timmar för ett berg, oavsett hur snyggt det berget är. Jag har inte hittat något annat i närheten som verkar intressant. Det låter mycket, och möjligen skippar vi detta helt och åker istället från Casper direkt till Denver, vilket är ca. 4 timmar, och kan om man behöver se mer prärie ta omvägen över Pawnee National Grassland när man passerar Cheyenne (1,5 timme).
Så antingen kommer vi högst till Cheyenne och sover där, eller också kommer vi till Denver och sover där. Om vi skippar Devil’s Rock får vi massor av tid i Denver redan dag 6b.

Dag 7b
Hela dagen i Denver.

Dag 8b
Rocky Mountains National Park som ovan, fast vi återvänder till Denver på eftermiddagen. Målet är att ta oss till Colorado Springs och bo där (drygt en timme).

Dag 9b
Samma som dag 8a, repeterat här så att man slipper scrolla:
“Två mål i Colorado Springs ligger i stort sett inne i stan, och den ena ligger på vägen till det andra. Garden of the Gods ligger ca. en kvart från centrala Colorado Springs, och tåget upp till Pike’s Peak avgår ca. 10 minuter därifrån. Enligt deras hemsida tar resan upp och tillbaka lite över tre timmar, och då har man bara 30-40 minuter på toppen, vilket de säger brukar vara nog för att folk ska börja bli illamående och få huvudvärk, eftersom man är på ca. 4300 meter över havet, det högsta vi kommer till. Så det räcker nog med detta som aktiviteter under dagen, om man inte vill se sig om i Colorado Springs.”
Hinner vi till Alamosa på kvällen (3,5 timmar, se karta ovan) så går det an, men det är ingen brådska. Vi kan bo i Colorado Springs.

Dag 10b
Mycket körande denna dag. Först till Great Sand Dunes (nästan 4 timmar), och sedan på kvällen så långt österut vi kan komma, om vi inte vill stanna i Alamosa. Kan vi komma till Grand Junction (4,5 timmar) vore det kanon, men det är kanske orealistiskt. Gunnison ligger 2,5 timmar från Alamosa, och Montrose 3,5 timmar från Alamosa. Vilken som av Alamosa, Gunnison, Montrose, eller Grand Junction går bra.

Dag 11b
Till Grand Junction för att se Colorado National Monument, sedan den vackra vägen från Fruita till Dinosaur National Monument (Grand Junction – Dinosaur ca. 2,5 timmar, men det är inte inräknat Colorado NM). Hinner vi med själva Dinosaur NM vore det bra, annars tar vi det dagen efter. Bor i Vernal.

Dag 12b
Dinosaur NM om vi inte hann med det dagen innan, sedan Flaming Gorge (drygt en timme). Gissar att vi tar den snygga vlängs med själva gorgen upp till Green River, och sedan tillbaka till SLC (4,5 timmar). Sover hemma hos mig.

Dag 13b
Timpanogos Caves som 13a, samt annat vi måste göra innan ni flyger hem.

Dag 14b
Hemresa?

Advertisements

One response »

  1. Total restid hela Plan A *utom resor inom attraktioner eller inom Denver/Colorado Springs och borträknat dagarna i SLC* = 37 timmar!

    Total restid hela Plan B *utom resor inom attraktioner eller inom Denver/Colorado Springs och borträknat dagarna i SLC* = 30 timmar!

    Total restid Plan B fast utan Devil’s Tower och Sand Dunes = 26 timmar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s