Ny Plan

Standard

Klippt och klistrat från förra:

Dag 0 = 15e juni
Anländer Salt Lake City på kvällen. Åker hem till mig och kanske äter något på vägen eller liknande, och sedan sover.

Dag 1 = 16e juni
Skaffar bil och förnödenheter. Jag kommer förutsätta att vi tillbringar en dag här i omgivningen, men detta kan flyttas till slutet om man vill. Föreslagna resmål är:
1. Stansbury Island — halvö i sjön, inget direkt speciellt utom att man kan gå ner och plocka saltkristaller i nordänden av ön. Här finns också lite saltöken man kan gå i och annat, men kanske bara värt det om man vill ta det lugnt första dagen. Restid ca. 1.5h från SLC.
2. South Willow Canyon — en ganska ordinär, men vacker, canyon i Stansbury Mountains, och en bra fortsättning på föregående, men knappast ett resmål i sig. Detta är mer av en dal, men vackert, och man kan köra stora delar upp i den, eller vandra om man vill det. Restid ca. 1.5h från Stansbury Island.
3. Museum of Ancient Life, Lehi — Restid ca. 30 min hemifrån. Största samlingen monterade dinosaurer och annat i världen, och ett måste!
4. Albion Basin — Uppe i skidresorterna är det under sommaren svalare och rent alpina ängar, men tiotusentals blommor och tusentals kolibrier! Dessutom murmeldjur, älgar, och annat. Vandra eller köra bil och sedan vandra. det går att ta en lift upp högt i bergen och se på utsikten, John.
Sover hemma hos mig igen så att vi är helt utvilade när vi börjar dagen efter.

Dag 2 = 17 juni
Om vi inte gjort Museum of Ancient Life dagen innan, bör vi göra det nu på morgonen eller mot slutet av resan, men jag skulle rekommendera att göra det innan så att vi får tid med det. Det tar en halvtimme att åka dit, och kanske 1-2 timmar att gå runt där beroende på hur intresserad man är. Jag har varit där flera gånger och kommer inte sacka er…
Efter det bär det av norrut! Kommer vi inte på något att göra på vägen (vilket vi kanske borde) så är målet Idaho Falls, tre timmar bort. Om vi gör museet dag 1 och åker direkt till Idaho Falls på morgonen är vi således där vid lunch, och kan göra något under eftermiddagen, t.ex. det jag planerat för dag 3. Annars är det hopp och lek i Idaho Falls, en stad med 60000 invånare och inga turistattraktioner vad jag kan se på WP. Men det går ju att klämma in t.ex. Antelope Island eller något på vägen upp.
Vi bor i Idaho Falls under natten.

Dag 3 = 18 juni
Kör till Craters of the Moon National Monument på morgonen, ca. 1,5 timmars resa. Jag vet inte hur stort det är, och om det tar hela dagen. Har man tid på eftermiddagen, och vill ta en omväg tillbaka till Idaho Falls, så kan man köra upp till Sawtooth National Forest på vägen hem, men det blir en omväg på ca. 6 timmar, så det är troligen inte värt det. Annars är det antingen tillbaka till Idaho Falls (1,5 timmar) eller hela vägen till Bozeman, Montana, där Museum of the Rockies ligger (nästan 5 timmar). Det verkar på kartan vara lika enkelt att åka till Yellowstone från Bozeman som från Idaho Falls, så det är väl mer en fråga om hur man vill göra. Notera dock att Google Maps blir konstig när man ska genom Yellowstone av någon anledning.
Sover i antingen Idaho Falls eller Bozeman.

Dag 4 = 19 juni
Oavsett var vi sovit är det Yellowstone som gäller. Det ligger ca. 1,5 timmar från Bozeman via norra infarten, och ca. 2 timmar från Idaho Falls via den västra infarten. Vi lär väl behöva minst hela dagen där, och jag gissar att vi inte kommer kunna ha plats/råd att bo där, eller i närheten, så vi kommer nog behöva ta oss tillbaka till antingen Idaho Falls eller Bozeman på kvällen.

Dag 5 = 20 juni
Oavsett vad så är morgonen och större delen av dagen vikt åt mer Yellowstone om vi känner för det, eller för Grand Tetons, eller båda. De ligger ju i stort sett vägg i vägg, så jag vet inte vad det finns i Tetons som inte finns i Yellowstone, men det märker vi väl. Hur som: hela dagen i området tills vi tröttnar. Här ska ju finnas gejsrar, bisonoxar, och allt däremellan. När vi är klara med vad vi nu gör under dagen så åker vi till Rock Springs där vi övernattar. Det tar 4 timar att åka dit, så vi får vara ute i god tid och inte som när vi åkte till Kanab förra gången. Detta är väl första dagen då det finns någon som helst tidspress egentligen.

Dag 6 = 21 juni
Börjar dagen med Flaming Gorge National Recreational Area som ligger ca. två timmar bort om man åker den krångliga vägen längs själva gorgen och kan se något alls. Korta vägen om man bara vill stanna till i ena änden är nästan en timme kortare.
Oavsett vad man väljer så ligger sedan Vernal lite drygt en timme bort. Det finns ett hyfsat dinosaurmuseum i Vernal, med massor av fula dinosaurstatyer… kan vara värt det, men går lika gärna att skippa om vi varit i Museum of Ancient Life.
Alldeles utanför Vernal ligger dock Dinosaur National Monument som vi måste till. Dinosaurerna ligger fortfarande inbäddade i matrisen. Det är inget långt stopp där, om man inte vill vandra runt, så det kanske tar en timme eller något, vilket innebär att vi bör kunna vara därifrån vid 2-3 nån gång, och kanske äta lunch på en bikerbar i närliggande Dinosaur, Colorado. God mat sist jag var där. Man kan också åka in i Colorado-delen av Dinosaur National Momunent, men jag har inte varit där och vet inte hur det ser ut, utom att det ska finnas en del canyons och grejer. Det tar ca. två timmar att åka in (den korta vägen är vad jag minns en säsongsväg som spolas bort lätt…), och jag vet inte om det skiljer sig från Flaming Gorge på något märkbart sätt alls. Men det finns en klippa där döpt efter Jenny Lind, så kanske att det är intressant?
Söder om Dinosaur finns en hel del gamla indianmålningar, och vägen ner till Grand Junction är fin, men en omväg om vi ska vidare österut. Vi kan antingen åka ner till Grand Junction (2,5 timmar) på kvällen, eller bo i Vernal. Oavsett vilket ligger Rocky Mountains National Park ca. 4,5 timmar bort, så ett annat alternativ är ju att ta sig så nära RM som möjligt på kvällen, t.ex. till Kremmling (3,5 timmar bort).
Bor i Vernal, Grand Junction, eller förslagsvis i Kremmling eller annan stad närmre RMNP.

Dag 7 = 22 juni
Kremmling ligger ca. en timme från Rocky Mountain National Park, så detta är destinationen för dagen. Detta uppskattas ta hela dagen, så vi åker direkt till Denver på kvällen, och bor där (ca. 1,5 timmar).

Dag 8 = 23 juni
Denver National History Museum och vad vi nu hittar mer i stan. Bor där en natt till.

Dag 9 = 24 juni
Vi tar oss till Colorado Springs tidigt (c. 1,5 timmar). Två mål i Colorado Springs ligger i stort sett inne i stan, och den ena ligger på vägen till det andra. Garden of the Gods ligger ca. en kvart från centrala Colorado Springs, och tåget upp till Pike’s Peak avgår ca. 10 minuter därifrån. Enligt deras hemsida tar resan upp och tillbaka lite över tre timmar, och då har man bara 30-40 minuter på toppen, vilket de säger brukar vara nog för att folk ska börja bli illamående och få huvudvärk, eftersom man är på ca. 4300 meter över havet, det högsta vi kommer till. Så det räcker nog med detta som aktiviteter under dagen, om man inte vill se sig om i Colorado Springs. Övernattar i Colorado Springs.

Dag 10 = 25 juni
Lång resa i början till Grand Junction (c. 5 timmar) för att se Colorado National Monument, som ligger ca. 10 minuter från centrala Grand Junction. Så här krångligt kör man därinne. Efter detta tar vi oss mot Moab, vilket ligger 1,5 timmar bort. Vet inte om vi hinner/orkar åka in i Arches samma dag, men man kan ju göra annat annars, t.ex. kolla på dinosaurfotspår (var vi där sist? jag hittade en stor sten till med fotspår sist jag var där!) eller petroglyfer, eller bara äta glass i stan och kolla i mineralaffären. Hinner/orkar vi med delar av Arches är det bra, annars kan vi spara det till dagen efter. Kanske kolla på de enkla sakerna (Delicate Arch t.ex.) dag 10, och gå samma hajk som sist dag 11? Eller in i Canyonlands så kan vi beta av en nationalpark till.

Dag 11 = 26 juni
Arches om vi inte gjort det, och precis som förra gången gäller det då att vara där tidigt så att vi inte behöver vandra när det är som varmast och soligast… Efter det tillbaka till Salt Lake City, nästan 4 timmar. Vi kör förbi Price, så om det är öppet i utgrävningarna kan man ju kolla, men museet har inget vad jag vet som vi inte redan sett i Lehi eller Vernal. Beroende på när man kommer tillbaka kanske man kan ta Timpanogos Caves den dagen, annars nästa dag. Målet är att bo hemma hos mig på natten.

Dag 12 = 27e juni
Timpanogos Caves?
Antelope Island?
Albion Basin?
Willow Canyon?
Stanesbury Island?
Salt Flats?
Stanna längre i Denverområdet för att se prärie?
Plocka in Great Sand Dunes igen i alla fall som en dagsresa från Colorado Springs?
Köra en bit söderut från Moab och visa John mer öken, eller tillbaka till Capitol Reef? Eller Bryce (med Elicabeth i koppel…)?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s